Præsentation: HC PPD ZagrebKlubnavn: HC PPD Zagreb.
Hjemby: Zagreb.
Land: Kroatien.
Stiftet i 1922.
Hjemmebane: Arena Zagreb.
Kapacitet: 15.200.
Titler: 28 x kroatisk mester. 26 x kroatisk pokalvinder. 2 x European Champion (forløberen for Champions League), 1 x SEHA Champion (østeuropæisk liga, som Zagreb vandt i 2013).
Cheftræner: Ibica Ovran.
Assistenttræner: Denis Spoljaric.

Afgang denne sæson: Arian Jovic, målmand, stoppet. Damir Bicanic, venstre back, stoppet. Ante Gadza, playmaker, til Vardar. Josip Vekic, højre back, til Vardar. Zlatko Horvat, højre fløj, til Metalurg Skopje. Nenad Kosteski, højre fløj, til Eurofarm Pelister. Josip Eres, højre fløj, til TuS Ferndorf. Aleksandar Spende, venstre back, til Basel. Kristian Beciri, streg, til Eisenach.

Tilgang denne sæson: Todor Jandric, målmand, fra Metaloplastika. Nemanja Obradovic, venstre back, fra Meshkov Brest. Zica Mlakar, højre back, fra Wisla Plock, Mario Vuglac, højre back, comeback efter skade. Vlado Matanovic, højre fløj, fra Gorenje Velenje. Senjamin Buric, streg, fra Nantes.

——

For anden sæson i træk krydser vi klinger med HC PPD Zagreb i gruppespillet i EHF Champions League. På en god finish vandt vi 27-26 i Zagreb 30. september, mens kroaterne 18. februar blev besejret 38-29 i Jutlander Bank Arena. 

I september 2019 nedsablede vi efter en flot indsats Zagreb 30-20 i Jutlander Bank Arena, men nøjagtig fem måneder senere fik de kroatiske mestre revanche med en smal hjemmesejr på 31-30. Sejren rakte dog ikke til en top6-slutplacering for kroaterne, der endte på syvendepladsen i gruppen, et point efter Celje.

Ganske kuriøst har Zagreb fyret deres cheftræner i kølvandet af nederlaget til os. I september 2019 fik Branko Tamse silkesnoren, og godt et år senere måtte klublegenden Igor Vori vige posten efter blot fire måneders virke. Han blev afløst af en anden tidligere topspiller, Vlado Sola, der som målmand var med til at sikre Kroatien VM-guld i 2003 og OL-guld i 2004. Efter sin aktive karriere, der sluttede i Zagreb i 2008, har Vlado Sola været træner i Qatar, kroatiske Dubrava og senest kinesiske Beijing University. Han var den 10. Zagreb-træner inden for fem år, men sagde op efter nederlaget til os 18. februar og er blevet afløst af Ibica Ovrvan, der også virker som landstræner for Bosnien. 

Hvad spillertruppen angår, er der op til denne sæson skiftet en del ud hos Zagreb, der bl.a. har sagt farvel til anføreren Zlatko Horvat, der nåede at spille for klubben uafbrudt i 18 sæsoner.

Kroatiens 19-mands EM-trup talte hele syv daværende Zagreb-spillere: målmanden Matej Asanin, bagspillerne Josep Vekic (nu Vardar) og Matej Hrstic, fløjene Zlatko Horvat (nu Metalurg Skopje), David Mandic og Valentino Ravnic samt stregen Marin Sipic.

HC PPD Zagreb klinger måske ikke videre velkendt hos danske håndboldfans, men den kroatiske mesterklub har i flere årtier rangeret i den absolutte europæiske top - dog under skiftende navne på grund af sponsorskift.

Kroatien - og andre østeuropæiske lande - tillader, at sponsorer optræder i klubnavnet, og siden 2014 har HC PPD Zagreb været på banen, idet PPD (Prvo Plinarsko Drustvo) er et gasselskab, der spytter penge i kassen.

Kulminationen på klubbens sportslige bedrifter kom i 1992 og 1993, da Zagreb vandt de to sidste udgaver af Mesterholdenes Europa Cup. Siden har Champions League haft status som Europas førende klubturnering, og Zagreb viste straks flaget med andenpladser i både 1995, 1997, 1998 og 1999 - i de tre sidste tilfælde efter finalenederlag til Barcelona.

Siden har syv kvartfinalepladser været bedste udbytte for Zagreb, der er i gang med sin 16. Champions League-deltagelse på stribe og undervejs har rådet over så prominente navne som Domagoj Duvnjak (2006-2009) og Ivano Balic (2008-2012).

I den hjemlige turnering har Zagreb været så suveræn, at mesterskabet er kommet i hus uafbrudt, siden Kroatien blev selvstændig i 1991, og pokaltitlen er kun glippet to gange.

Byen Zagreb tæller knap 800.000 indbyggere og er Kroatiens hovedstad - beliggende i den nordlige del af landet, tæt på Slovenien. Håndboldklubbens hjemmebane er multihallen Arena Zagreb, der også benyttes af det kroatiske landshold og blev brugt ved VM 2009 og EM 2018.

 
 
Eksklusivpartnere