MicrosoftTeams-image (3)

Kolstad Håndball

Klubnavn: Kolstad Håndball.

Hjemby: Trondheim.

Land: Norge.

Stiftet i 1972.

Hjemmebane: Kolstad Arena, Trondheim.

Kapacitet: 2.500.

Enkelte ligakampe og alle Champions League-hjemmekampe flyttes til Trondheim Spektrum, der kan rumme 9.083 tilskuere.

Titler: Norsk serievinder, norsk mester og norsk pokalvinder 2023.

Cheftrænere: Christian Berge og Stian Gomo.

Afgange denne sæson: Eskil Dahl Petersen, playmaker, til Bergen. Nicolai Daling, playmaker, til Bergen. Ruben Meder, streg, til Charlottenlund. Magnus Stølefjell, venstre fløj, til Charlottenlund. Martin Kærgaard Pedersen, streg, til HC Empor. Rasmus Mølgaard Lilholt, streg, stoppet. Janus Smarason, playmaker, til Magdeburg.

Tilgange denne sæson: Sander Sagosen, playmaker, fra THW Kiel. Gøran Johannesen, playmaker, fra Flensburg-Handewitt. Magnus Rød, højre back, fra Flensburg-Handewitt. Martin Hernes Hovde, streg, fra Haslum. Erlend Johnsen, højre fløj, fra Sandefjord.

Ambitiøse Kolstad debuterer i denne sæson i Champions League, hvor vi tidligere har stiftet bekendtskab med Norges mangeårige mesterklub Elverum.

 

Kolstads indtog på CL-scenen medførte en del turbulens, idet klubben kort efter Wild Card-tildelingen løftede sløret for økonomiske problemer, der betød, at man ville bede de bedst betalte aktører om at gå ned i løn. Det medførte, at Janus Smarason skiftede øjeblikkeligt til Magdeburg, mens syv andre profiler accepterede en lønnedgang i denne sæson og dermed reelt reddede projektet.

 

Forløbet medførte kritiske røster om konkurrenceforvridning fra flere sider, og det europæiske håndboldforbund EHF tog sagen op og forlangte en redegørelse, der blev taget til efterretning, samtidig med at der blev strammet op på den fremtidige procedure.

 

Kolstad vakte opsigt i håndboldverdenen, da klubben i oktober 2021 med Rema 1000 i ryggen proklamerede ambitioner om bl.a. at vinde Champions League, og med markante forstærkninger i 2022-2023 som Torbjørn Bergerud, Magnus Gullerud, Sigvaldi Gudjohnsson og Janus Smarason samt Christian Berge som ny trænerkapacitet lykkedes det at fravriste Elverum den hjemlige trone i både grundspillet, slutspillet og pokalturneringen. Kolstad fik undervejs europæisk debut, men efter at have elimineret Drammen i første kvalifikationsrunde til Europa League måtte klubben bøje sig med ét mål samlet mod spanske Bidasoa Irun.

 

I 2023-2024 forsætter oprustningen med Sander Sagosen som den store frontfigur, ledsaget af Gøran Johannesen og Magnus Rød. Alle tre norske landsholdsstjerner valgte at kvitte deres tyske topklubber for at tage del i det hjemlige projekt.

 

For Sander Sagosen er der tale om et comeback i klubben, hvor han spillede i sæsonen 2012-2013 efter sit skifte fra barndomsklubben Charlottenlund (mindre klub i Trondheim). Via Haslum (ligaklub nær Oslo) indledte han et år senere sit udlandseventyr med tre sæsoner i Aalborg Håndbold 2014-2017, fulgt af lige så lange kapitler i Paris Saint-Germain og THW Kiel. Sander Sagosen sluttede opholdet i Aalborg med at bidrage kraftigt til DM-guldet i 2017, og i fortsættelsen blev han både fransk mester (2018, 2019 og 2020) og tysk mester (2021 og 2023) samt CL-vinder med THW Kiel (2020), krydret med to gange VM-sølv (2017 og 2019) og EM-bronze (2020) med Norge. Undervejs har Sander Sagosen opnået et væld af personlig hæder, heriblandt kåring som verdens bedste håndboldspiller i 2018.

 

Bortset fra islandske Sigvaldi Gudjonsson består den aktuelle Kolstad-trup af lutter norske spillere. 29-årige Gudjonsson, højre fløj, har tidligere slået sine folder i BSV, Aarhus Håndbold, Elverum og Vive Kielce.

 

Kolstad Håndball blev grundlagt i 1972 samtidig med multisportsklubben Kolstad IL, men det første seniorhold så først dagens lys i 2005. Herfra gik det til gengæld stærkt, og siden 2015 har klubben optrådt i den bedste norske række.

 

I jubelsæsonen 2022-2023 tredoblede Kolstad tilskuertallet på hjemmebane til godt 3.000, i høj grad takket være de to kampe mod Elverum og Drammen, der blev flyttet til multihallen Trondheim Spektrum og begge samlede fuldt hus, 9.083. Kolstad afvikler alle sine CL-hjemmekampe i Trondheim Spektrum, og den store tilskuerkapacitet var medvirkende til, at klubben fik et Wild Card.

 

På trænerposten har Kolstads tidligere chef Stian Gomo siden marts 2022 kørt parløb med garvede Christian Berge, der stod i spidsen for Elverum 2008-2014 og det norske landshold 2014-2022. Christian Berge er dermed tilbage i barndomsbyen, der ligger 495 km nord for Oslo og rangerer som Norges tredjestørste by med lidt over 200.000 indbyggere.

Håndbold i verdensklasse