MicrosoftTeams-image (3)

SC Magdeburg

Klubnavn: SC Magdeburg (Sportclub Magdeburg e.V.)

Hjemby: Magdeburg.

Land: Tyskland.

Stiftet i: 1955.

Hjemmebane: Getec Arena Magdeburg.

Kapacitet: 6.600.

Titler: 2 x vinder af Champions League 2002 og 2023, 2 x vinder af Mesterholdenes Europa Cup 1978 og 1981, 1 x vinder af EHF European League 2021, 3 x vinder af EHF Cup 1999, 2001 og 2007, 3 x vinder af IHF Super Globe 2021, 2022 og 2023, 2 x tysk mester 2001 og 2022, 3 x tysk pokalvinder 1996, 2016 og 2024. Desuden 10 mesterskaber og 5 pokaltitler i DDR.

Afgange denne sæson: Mike Jensen, målmand, til Benfica (Telekom Veszprém HC). Kay Smits, højre back, til Flensburg-Handewitt. Marko Bezjak, playmaker, til Nexe. Vladan Lipovina, højre back, til Al Qadsia i Kuwait.

Tilgange denne sæson: Sergei Hernandez, målmand, fra Benfica. Felix Claar, playmaker, fra Aalborg Håndbold, Albin Lagergren, højre back, fra Rhein-Neckar Löwen, Janus Smarason, playmaker, fra Kolstad, Mikael Aggefors, målmand, 12/4 fra Aalborg/Alingsås.

Cheftræner: Bennet Wiegert.

Assistenttræner: Yves Grafenhorst.

Aalborg Håndbold har aldrig mødt Magdeburg i Champions League, men på andre fronter er vi løbet ind i de regerende CL-mestre.

I 2016 var vi i pulje med Magdeburg i EHF Cup, hvor de indbyrdes kampe udmøntede sig i en sejr til hver side, og i 2021 tørnede vi sammen med Magdeburg i semifinalen i Super Globe (VM for klubhold), hvor tyskerne vandt 32-30 – og siden besejrede Barca i finalen.

Vores seneste konfrontation med Magdeburg foregik i starten af denne sæson, i august 2023 i Halle, hvor vi krydsede klinger i en træningsturnering. Resultatet blev 26-26, hvorefter Magdeburg vandt 33-32 efter straffekastkonkurrence.

Er par måneder forinden sikrede Magdeburg sig på dramatisk vis CL-trofæet første gang, klubben havde kvalificeret sig til Final4 i Köln. Titlen kom i hus med to hårfine sejre: 40-39 over Barca i semifinalen efter forlænget spilletid og straffekast – og 30-29 over Kielce i finalen efter forlængelse.

Magdeburgs overraskende triumf var ikke mindst den ultimative fjer i hatten for cheftræner Bennet Wiegert, der 21 år tidligere havde fejret CL-titlen som spiller i klubben. Den nu 42-årige Bennet Wiegert overtog ansvaret for Magdeburg i december 2015, og under hans kommando brød klubben længere tids titeltørke ved at vinde den tyske pokalturnering i 2016, European League i 2021, Super Globe i 2021 og 2022 samt det tyske mesterskab i 2022 som tilløb til kulminationen i Kōln for knap et år siden. Klubben måtte dog i næsten samme åndedrag afgive den hjemlige titel til THW Kiel, hvor Niklas Landin satte et perfekt punktum før sit skifte til Aalborg Håndbold.

I denne sæson har Magdeburg formået at følge succesen op ved at genvinde Super Globe trofæet og erobre den hjemlige pokaltitel samt sætte kurs mod et nyt tysk mesterskab, krydret med kvalifikationen til Final4 i Kōln via to tætte kvartfinaler mod Kielce, der missede en “matchbold” i den afgørende straffekastkonkurrence.

Magdeburgs præstationer sættes i relief af, at holdets islandske profil Gísli Kristjansson var ude i den første halvdel af sæsonen som følge af en skulderoperation, og at førstemålmanden Nikola Portner i april blev suspenderet på grund af en dopingsag, hvorefter klubben i hast hentede Mikael Aggefors ind som makker med Sergey Hernandez. Aggefors var ellers stoppet som aktiv og virkede som målmandstræner i Alingsås, siden han i fjor tog afsked med Aalborg Håndbold efter syv succesrige sæsoner hos os.

Dermed tæller Magdeburg-truppen i øjeblikket hele fem tidligere Aalborg-profiler, idet Omar Ingi Magnusson tog springet i 2020, fulgt af Magnus Saugstrup i 2021 og Felix Claar i 2023, mens Janus Smarason i 2023 blev hentet i Kolstad, hvor han spillede én sæson efter to år i Frisch Auf Gōppingen – i kølvandet af Aalborg-afskeden i 2020.

Både Magnusson, Saugstrup og Claar har fået deciderede hovedroller på Magdeburg-mandskabet, der angrebsmæssigt praktiserer en meget udfordrende og duelpræget spillestil, som gang på gang overrumpler modstanderne.

Magnus Saugstrup høster stor anerkendelse for sine præstationer og er med usædvanlig overvældende majoritet kåret som “månedens spiller” i Bundesligaen i april, hvor han fik knap 70 procent af de stemmer, fansene havde afgivet. Også i december kunne Magnus Saugstrup smykke sig med den prestigefyldte titel, som Felix Claar ligeledes har opnået to gange i denne sæson.

Udover Magnus Saugstrup har Magdeburg dansk islæt i skikkelse af Michael Damgaard, der er i gang med sin niende sæson i træk i klubben. Den 34-årige skudstærke back sidder ofte på bænken, men har manifesteret sig som en værdifuld joker, der bl.a. bidrog kraftigt til CL-triumfen.

Michael Damgaards kontrakt med Magdeburg udløber i 2025, mens Magnus Saugstrup, Felix Claar og Omar Ingi Magnusson alle er engageret til 2026. Med udgangen af denne sæson vinker klubben farvel til Janus Smarason, der skifter til Pick Szeged.

Magdeburgs trup består af 19 spillere fra 8 nationer, og niveauet illustreres af, at klubben ved EM i januar 2024 var repræsenteret af hele 15 aktører – Felix Claar, Albin Lagergren, Daniel Pettersson og Oscar Bergendahl hos Sverige, Omar Ingi Magnusson, Janus Smarason og Gisli Kristjansson hos Island, Philipp Weber og Lukas Mertens hos Tyskland, Michael Damgaard og Magnus Saugstrup hos Danmark, Nikola Portner og Lucas Meister hos Schweiz, Sergey Hernandez hos Spanien samt Christian O’Sullivan hos Norge.

SC Magdeburg har ikke kun håndbold, men også atletik, kano, gymnastik, roning og svømning på repertoiret. Byens fodboldhold hedder 1. FC Magdeburg og er placeret i midten af 2. Bundesliga. Klubben vandt i 1974 pokalvindernes Europa Cup.

Byen Magdeburg ligger ved floden Elben i den tyske delstat Sachsen-Anhalt og tæller knap en kvart million indbyggere. Afstanden til Aalborg er 725 km.

Håndbold i verdensklasse