Füchse Berlin
Klubnavn: Füchse Berlin.
Hjemby: Berlin.
Land: Tyskland.
Stiftet i: 1891.
Hjemmebane: Max-Schmeling-Halle.
Kapacitet: 9.000.
Titler: 2 x vinder af EHF Cup (2015 og 2018), 1 x vinder af EHF European League (2023), 2 x vinder af IHF Super Globe (2015 og 2016).
Cheftræner: Jaron Siewert.
Assistenttræner: Maximilian Rinderle.
Afgange før denne sæson: Jannek Klein, højre back, til VfL Potsdam (leje). Nicolas Paulnsteiner, højre back, til VfL Potsdam (leje). Hans Lindberg, højre fløj, til HØJ Elite. Victor Kireev, målmand, til Zenit St. Petersburg. Keno Jacobs, streg, til ASV Hamn-Westfalen. Marko Kopljar, højre back, til Flensburg-Handewitt.
Tilgange før denne sæson: Jannek Klein, højre back, fra Eulen Ludwigshafen. Nicolas Paulnsteiger, højre back, fra HC Linz AG. Lasse Ludwig, målmand, fra VfL Potsdam. Tobias Reichmann, højre fløj, fra Rhein Neckar Löwen. Max Beneke, højre back, fra VfL Potsdam. Lukas Herburger, streg, fra Kadetten Schaffhausen.
Anført af verdens bedste spiller, Mathias Gidsel, er Füchse Berlin godt i gang med at etablere sig i toppen af både tysk og international håndbold.
Andenpladsen i sidste sæsons Bundesliga (efter Magdeburg) gav adgang til Champions League (CL), hvor klubben er med for tredje gang – og optræder i det fine selskab for første gang siden 2013.
Füchse Berlin var tæt på at sikre sig direkte adgang til kvartfinalen, men måtte “nøjes” med tredjepladsen i sin gruppespilspulje efter Veszprem og Sporting, hvorefter holdet i playoff-runden eliminerede Industria Kielce via en udesejr på 33-27 og 37-37 i Berlin.
Dermed skal Aalborg Håndbold og Füchse Berlin dyste om en billet til det forjættede land, Final4 i Köln. Det er første gang, de to klubber tørner sammen i CL, men i november 2018 mødte vi Füchse Berlin i EHF Cuppens 3. og sidste kvalifikationsrunde, hvor vi lagde ud med en hjemmesejr på 31-29, hvorefter tyskerne vandt 28-23 på egen boldgade og sendte os ud af turneringen. Vores hold dengang talte fire spillere fra det nuværende mandskab – Sebastian Barthold, Buster Juul, René Antonsen og Henrik Møllgaard.
Grundlaget for Füchse Berlin blev lagt allerede i 1891 med stiftelsen af MTV Reinickendorf. I 1947 skiftede klubben navn til Reinickendorfer Füchse BTSV, idet Füchse (Ræve) beroede på et middelalder-epos om Reineke Fuchs, hvilket også afspejlede sig i bydelen Reinickendorfs byvåben. Den nuværende professionelle overbygning, Füchse Berlin, så dagens lys i 2005 som et led i bestræbelserne på at etablere et stærkt håndboldhold i storbyen på linje med Hertha Berlin (fodbold), Eisbären Berlin (ishockey) og Alba Berlin (basketball). Samtidig rykkede håndboldholdet ind i Berlins næststørste hal, Max-Schmeling-Halle, der i kraft af den talstærke og massive opbakning ofte bliver karakteriseret som Fuchsbau (Rævehulen).
Gennem alle 20 år har den administrerende direktør Bob Henning været frontfiguren og tilskrives en stor del af æren for Füchse Berlins markante fremgang, der via oprykningen til Bundesligaen i 2007 har udmøntet sig i den tyske pokaltitel i 2014, fulgt af en stribe internationale trofæer samt den hidtil bedste placering i Bundesligaen, andenpladsen i 2024. Nu drømmen klubben om at komme til tops i både Bundesligaen og CL, og Gidsel og co. ligger lunt i svinget til at hjemføre det nationale mesterskab for første gang.
På trænerbænken sidder den kun 31-årige Jaron Siewert, der overtog tøjlerne i sommeren 2020 som den yngste cheftræner i Bundesligaen nogensinde. Han har selv spillet for Füchse Berlin i ungdomsårene og blev i 2012 U18-europamester med Tyskland. I 2013 fik han CL-debut for Füchse Berlin, men kort efter valgte Jaron Siewert at satse på trænergerningen, og efter fire år i klubbens ungdomsafdeling stod han fra 2017 til 2020 i spidsen for TUSEM Essen, som han sluttelig førte op i Bundesligaen.
I august 2022 blev Jaron Siewert ramt af en blodprop i hjernen, men fik hurtigt behandling og vendte tilbage på jobbet en måned senere. I takt med Füchse Berlins gode resultater er hans kontrakt i flere omgange blevet forlænget og gælder nu til 2026. Det samme er tilfældet for sportsdirektør Stefan Kretzschmar. Den 52-årige tidligere tyske topspiller (218 landskampe) har siddet på posten siden 2019, så også i det hverv har klubben haft kontinuitet.
På spillerfronten har Füchse Berlin i høj grad formået at holde på klubbens profiler, anført af 26-årige Mathias Gidsel, der ankom fra GOG i 2022 og for nylig har forlænget sin kontrakt til 2029. “Jeg har stor tiltro til projektet og føler, at klubben kan udvikle sig, samtidig med at jeg selv kan videreudvikle mig”, lød det fra Mathias Gidsel ved forlængelsen.
I bagkæden får han ikke mindst assistance af landsholdskollegaen Lasse Andersson, der i særdeleshed brillerede med 13 scoringer i den første playoff-kamp på udebane mod Kielce. 31-årige Lasse Andersen kom i 2020 til Füchse Berlin fra Barcelona og har undervejs forlænget sin kontrakt til 2027.
Danskeren med det hidtil største aftryk i Füchse Berlin, Hans Lindberg, stoppede i 2024 et glorværdigt kapitel i klubben over otte sæsoner med i alt 190 kampe og 1356 mål. Tidligere har der været dansk islæt i skikkelse af Jacob Holm (2018-2023), Johan Koch (2018-2022) og Torsten Laen (2009-2013), suppleret af korte optrædender af den nuværende Mors Thy-spiller Silas Overby i 2023 samt af Kasper Nielsen, der i efteråret 2014 vikarierede for langtidsskadede Denis Spoljaric.
I den aktuelle Füchse-trup har verdensmestrene Mathias Gidsel og Lasse Andersson bl.a. selskab af tre andre aktører fra VM 2025, den lovende tyske playmaker Niels Lichtlein, den østrigske streg Lukas Herburger og den italienske højre fløj Leo Prantner. Sidstnævnte fik lidt af et gennembrud ved VM som Italiens topscorer og blev kort efter hentet til Füchse Berlin fra Balingen-Weilstetten som afløser for Tobias Reichmann, der i januar stoppede karrieren af private årsager. Den rutinerede svenske stregspiller Max Darj var udtaget til VM – som makker med Felix Möller – men blev bremset af en knæskade, som han nu har overvundet.
På målmandsposten sætter Füchse Berlin især sin lid til den store 29-årige serbiske landsholdskeeper Dejan Milosavljev. Han kom i 2019 til klubben fra Vardar, hvor han afsluttede sin enlige sæson med CL-guld og kåring som turneringens bedste målvogter. Erfarne Dejan Milosavljev suppleres af den talentfulde 22-årige keeper Lasse Ludwig, der har vundet U21 VM-guld med Tyskland. Lasse Ludwig spillede for Füchse i ungdomsårene, men optrådte i sine tre første seniorsæsoner i nabo- og samarbejdsklubben VfL Potsdam. Begge Füchse-målvogtere er engageret til 2027.
Forsvarsmæssigt satser klubben i høj grad på Max Darj og den serbiske landsholdsstreg Mijajlo Marsenic som kontante og fysisk stærke stopklodser i midtzonen. Marsenic vandt i 2017 CL med Vardar.
Strategien for Füchse Berlin er at krydre verdensklassespillere med talenter af egen avl, og klubben har i de senere år været dominerende i de tyske ungdomsrækker. Det tyske håndboldforbund har indført en kontant belønning på i alt 550.000 Euro pr. sæson til klubberne i de to bedste ligaer for at udvikle førsteholdsspillere, og i sæsonen 2023-2024 blev Füchse Berlin topscorer med i alt 42.300 Euro, fulgt af Hannover-Burgdorf med 38.000 Euro. Langt nede på listen optrådte klubber som THW Kiel og Flensburg-Handewitt, der i højere grad satser på udenlandske spillere.
Hovedsponsor for Füchse er det store internationale firma Kieback&Peter, der har bygningsautomatik som speciale. Firmaet har hovedsæde i Berlin og indgik i 2023 en 5-årig kontrakt.
I optakten til indeværende sæson udtalte Bob Henning bekymring for, om Füchse Berlin kunne hævde sig i toppen af både Bundesligaen og CL med en sårbar trup og en presset økonomi, men foreløbig har holdet gjort al skepsis til skamme, og der kan ikke være tvivl om, at der venter Aalborg Håndbold en stor udfordring i CL-kvartfinalen.