Gruppespillet i Machineseeker EHF Champions League blev som helhed en succesoplevelse for Aalborg Håndbold.
En succes, idet vi endte som et af to af de otte mandskaber der løste billet direkte til kvartfinalerne, hvor vi 24.-25. april og 1.-2. maj møder et af de to ungarske hold, Telekom Veszprém eller OTP Bank-Pick Szeged – med udebane i den første kamp.
Det var niende gang, vi deltog i CL-gruppespillet, og for sjette gang lykkedes det os at komme videre i verdens stærkeste klubturnering.
Vi ser her tilbage på grundspillet med en stribe facts og specielle hændelser:
Vi scorede i alt 430 gange i vores 14 kampe og blev på den konto kun overgået af fire hold: Telekom Veszprém 489 mål, Barcelona 473, Magdeburg 439 og Paris Saint-Germain 431.
Mads Hoxer blev vores topscorer i grundspillet med 69 træffere, fulgt af Mikkel Hansen med 63. Det rakte til placeringer som henholdsvis nummer 13 og 16 på den totale topscorerliste, hvor Emil Madsen fra GOG sluttede øverst med 90 scoringer, fulgt af Mitja Janc fra Celje med 87 og Kamil Syprzak fra Paris Saint-Germain med 86. Hvis man fjerner scoringer på straffekast, vil Mads Hoxer avancere til femtepladsen med sine 69 “rene” scoringer. På denne liste er Aaron Mensing fra GOG i top med 85 mål.
Også som assistmager gjorde Mads Hoxer sig flot bemærket med oplæg til i alt 49 mål. Det placerede ham som nummer seks på den totale liste, hvor Rui Silva fra Porto førte an med 77 assists, fulgt af Kolstad-stjernen Sander Sagosen med 75.
Der er også lavet en “topscorerliste”, hvor både scoringer og assists tælles med. Her satte Sander Sagosen sig på en klar førsteplads med i alt 147 mål og assists. Nærmest kom Nedim Remili fra Telekom Veszprém med 133 mål og assists. Her viste Mads Hoxer flaget som nummer syv med 119 mål og assists, mens Mikkel Hansen besatte 11. pladsen med 98. Mikkel Hansen spillede kun 13 af vores 14 kampe, da han på grund af en lyskenskade sad over i det afsluttende opgør mod Kielce.
Mikkel Hansen scorede på 33 af 40 straffekast – en udnyttelse på 82,5 procent. Kun tre spillere blev noteret for flere straffekastscoringer: Omar Ingi Magnusson fra Magdeburg 42, Niclas Ekberg fra THW Kiel 39 og Kamil Syprzak fra Paris Saint-Germain 35.
Vores to målmænd, Niklas Landin og Fabian Norsten, gjorde det generelt så godt i vores 14 CL-kampe, at vi samlet set blev noteret for den tredjebedste redningsprocent, 30,4. Kun Barcelona med 32,5 og Zagreb med 30,8 var bedre.
Niklas Landin reddede i grundspillet som helhed 32,2 procent af skuddene, hvilket var sjettebedst blandt alle keepere. Landsholdskollegaen Emil Nielsen fra Barca overstrålede alle med 34,8 procent. En tredje dansker, Mike Jensen, fulgte lige efter med 34,7 procent – i hans tilfælde dog kun baseret på de fire kampe, han nåede at spille for Telekom Veszprém, efter at han i februar skiftede til klubben fra Benfica. I sidste sæson blev Mike Jensen den store helt for Magdeburgs CL-vindere, da han i semifinalen pillede pynten af Barcelonas stjerner i straffekastkonkurrencen.
Henrik Møllgaard levede i CL-grundspillet op til sit renommé som en af verdens bedste forsvarsspillere ved at præstere 12 såkaldte blokeringer, nærmest fulgt af landsholdskollegaen og eks-Aalborg Håndbold-spilleren Magnus Saugstrup, der blev noteret for 11. Duoen besatte tredje- og fjerdepladsen på den samlede liste over blokeringer efter Patrik Ligetvari fra Telekom Veszprém og Karl Konan fra Montpellier, der tegnede sig for henholdsvis 14 og 13.
Vores 14 grundspilskampe samlede i alt 71.004 tilskuere – et gennemsnit på 5.071. De største tilløbsstykker var to udekampe, der bød på meriterende storsejre. 8.515 så os vinde 29-18 over Kolstad i Trondheim Spektrum, og et par uger tidligere var der 7.159 på lægterne i Wunderino Arena, hvor vi besejrede THW Kiel 27-18. Vores mindst besøgte kamp var i Stade Pierre de Coubertin, hvor vi tabte 30-33 til Paris Saint-Germain foran 2.433 tilskuere. Alle vores syv hjemmekampe i Sparekassen Danmark Arena trak over 5.000 tilskuere. Der var fuldt hus (5.500) til opgørene mod THW Kiel og Paris Saint-Germain.
Vores 27-18 gevinst i Kiel markerede den tyske storklubs største hjemmenederlag i en europæisk kamp nogensinde, og THW Kiel tegnede sig samtidig for det laveste antal mål nogensinde i en europæisk hjemmekamp. “Skurken” var i høj grad Niclas Landin, der afværgede 19 af 37 skud, hvilket gav en imponerende redningsprocent på 51,4.
Hjemmekampen mod THW Kiel kun seks dage efter opgøret i Kiel bød på et vanvittigt comeback, hvor vi i løbet af præcis 5 minutter og 19 sekunder (fra 51.55 til 57.14 på minuttavlen) gik fra 21-27 til 27-27. Lukas Nilsson førte an med tre træffere i den hæsblæsende fase, mens René Antonsen, Buster Juul og Simon Hald hver bidrog med én scoring. Simon Halds pletskud til 27-27 blev kampens sidste, men dramaet fortsatte med brændte straffekast af Niclas Ekberg og Mikkel Hansen, hvorefter Domagoj Duvnjak uden held affyrede kampens sidste skud.