MicrosoftTeams-image (3)

KS Kielce

 

Klubnavn: KS Kielce (Klub Sportowy Kielce).

Holdnavn: Industria Kielce.

Hjemby: Kielce.

Land: Polen.

Stiftet i 1965 under navnet Iskra Kielce.

Hjemmebane: Hala Legionow.

Kapacitet: 4.200.

Titler: 20 x polsk mester, 17 x polsk pokalvinder, 1 x vinder af Champions League.

Cheftræner: Talant Dujshebaev.

Assistenttræner: Krzystof Lijewski.

Afgange denne sæson: Mateusz Kornecki, målmand, til Eisenach. Miguel Sanchez-Migallon, venstre fløj, til Benfica. Damian Domagala, streg, til Gdansk.

Tilgange denne sæson: Milos Walach, målmand, fra Wybrzeze. Sandro Mestric, målmand, fra Rokometno Drustvo Ribnica. Hassan Kaddah, venstre back, fra Zamalek SC.

To år i træk har Kielce været marginaler fra at erobre Champions League trofæet. I 2022-2023 finalen tabte det polske superhold hårfint til Magdeburg efter forlængelse, og året før var det om muligt endnu tættere, da Kielce-mandskabet i slutkampen i Köln måtte bøje sig for Barca efter forlænget spilletid og straffekast.

Det er fjerde gang, vi skal prøve kræfter med Kielce i CL-gruppespillet, og hverken i 2014-2015, 2017-2018 eller 2022-2023 er det lykkedes os at erobre point. Det var tæt på i sidste sæsons hjemmekamp, hvor vi 28. september 2022 led et knebent 28-30 nederlag, hvorefter vi 15. februar 2023 tabte 28-33 i Polen. Det skete i kølvandet af en økonomisk krise i Kielce, der mistede sin hovedsponsor i utide og ledte længe efter nye midler, inden Barlinek Industria trådte til og sikrede, at klubben kunne fastholde niveauet. Undervejs måtte der dog tages afsked med den franske stjerne Nedim Remili, der med øjeblikkelig virkning blev solgt til Telekom Veszprém – så endnu mere imponerende var det, at Barlinek Industria Kielce kunne hævde sig så flot i CL-fortsættelsen, hvor Telekom Veszprém og Paris Saint-Germain blev besejret i henholdvis kvart- og semifinalen, inden Magdeburg tog stikket hjem i finalegyseren.

Navne- og hovedsponsoratet udløb med udgangen af sidste sæson, så i de tre første ligakampe i denne sæson optrådte klubben som KS Kielce, men på et pressemøde 8. september blev det offentliggjort, at den store industrikoncern Industria Kielce har overtaget klubben og udpeget en ny direktion.

Den polske storklub hed tidligere Vive Kielce og vandt under det navn Champions League i 2016 efter finalesejr over MVM Veszprém. Ungarerne førte 28-19, men Kielce fik på utrolig vis udlignet til 29-29 og triumferede efter forlængelse og straffekast.

Den aktuelle Kielce-trup er spækket med stjernespillere og styres for 10. sæson i træk af den karismatiske spansk-russiske cheftræner Talant Dujshebaev, der har begge sine sønner i truppen, Alex Dujshebaev som højre back og Daniel Dujshebaev som venstre back. Alex Dujshebaev scorede 72 gange i sidste CL-sæson og blev kun overgået af den polske venstre fløj Arkadiusz Moryto, der nåede 100 træffere. Andre profiler er den tyske målmand Andreas Wolff, den kroatiske playmaker Igor Karacic, den franske venstre fløj Dylan Nahi og den hviderussiske streg Artsem Karalek. Et spændende nyt islæt i denne sæson er den 23-årige 205 cm høje egyptiske venstre back Hassan Kaddah, der blev topscorer ved IHF Super Globe 2022 med 45 mål i fire kampe.

Kielce har i starten af denne sæson været hårdt ramt af skader, og i CL-premieren mod os 13/9 var fire spillere ude: målmand Andreas Wolff (rygskade), Hassan Kaddah (fodskade), Haukur Thrastarson (knæskade) og Pawel Paczkowski (knæskade). Efter en stærk indsats vandt vi 34-31 i heksekedlen i Polen og fik dermed for første gang bugt med Kielce, der får mulighed for revanche i Sparekassen Danmark Arena i den sidste puljekamp 6. marts.

Kielce ligger i det sydlige Polen, 177 km syd for hovedstaden Warszawa, og er med 209.000 indbyggere den 18. største by i landet. Borgmester i Kielce er den tidligere håndboldstjerne Bogdan Wenta,  der efter en flot karriere som spiller i bl.a. Barcelona og Flensburg-Handewitt var cheftræner for Flensburg Handewitt, Polens landshold, SC Magdeburg og sluttelig Vive Kielce, hvorefter han i 2014 trådte ind på den politiske arena og sad i Europa-Parlamentet, inden han fire år senere overtog borgmesterkæden i Kielce.

I håndboldklubben blev Bogdan Wenta afløst af den nu 54-årige Talant Dujshebaev, der ligesom sin forgænger kan se tilbage på en fornem aktiv karriere som playmaker. Talant Dujshebaev, der er født i Kirgisistan, har både russisk og spansk statsborgerskab og repræsenterede begge lande som spiller. Højdepunkterne var OL-guld med SNG (Fællesskabet af Uafhængige Stater) i 1992 og VM-guld med Rusland i 1993. Siden blev han i både 1994 og 1996 kåret som verdens bedste håndboldspiller. Talant Dujshebaev indledte trænerkarrieren i Spanien hos Ciudad Real i 2005, fulgt af et virke i Atlético Madrid, inden turen gik til Kielce, hvor han udover titlen i 2016 har ført klubben til CL-bronze i 2015 og som nævnt CL-sølv i både 2022 og 2023.

Håndbold i verdensklasse