pokal header web
1200px-SC_Pick_Szeged.svg

Pick Szeged

Klubnavn: OTP Bank – Pick Szeged.

Hjemby: Szeged.

Land: Ungarn.

Stiftet i 1961.

Hjemmebane: Pick Arena.

Kapacitet: 8.143.

Titler: 5 x ungarsk mester. 7 x ungarsk pokalvinder. Vinder af EHF Cup 2014 med finalesejr over Füchse Berlin.

Cheftræner: Krisztian Karpati.

Assistenttræner: Vladan Jordovic.

Afgange denne sæson: Mirko Alilovic, målmand, til Wisla Plock. Miklos Rosta, streg, til Dinamo Bukarest. Alexander Blonz, venstre fløj, til GOG. Kent Robin Tønnesen, højre back, til Paris Saint-Germain.

Tilgange denne sæson: Emil Kheri Imsgard, målmand, fra Elverum. Martin Nagy, målmand, fra Gummersbach. Gleb Kalarash, streg, fra Melsungen. Marin Jelinic, venstre fløj, fra Nexe Nasice.

De ungarske vicemestre er blevet et hyppigt bekendtskab for os, idet vi for sjette gang tørner sammen med mandskabet fra Szeged i CL-gruppespillet. Og det indbyrdes regnskab er foreløbig helt lige med fire sejre til hver side samt to uafgjorte. I sidste sæson tog vi stikket hjem i begge konfrontationer – først en imponerende 41-29 gevinst i Szeged og derefter en hjemmesejr på 33-27.

I Ungarn er det kutyme, at hovedsponsorer indgår i klubnavnet i turneringssammenhæng, så derfor hedder “Sport Club Pick Szeged” officielt i  bl.a. CL-regi “OTP Bank – Pick Szeged”.

Klubben, der normalt omtales som Pick Szeged, fejrede i 2014 sin hidtil største triumf som vinder af EHF Cup, men trods 21 deltagelser i CL er det endnu ikke lykkedes at løse billet til Final4, idet fem kvartfinalepladser  – i 1997, 2004, 2015, 2017 og 2019 – har været bedste udbytte.

I 2022-2023 sluttede Pick Szeged lige efter os på gruppens sjetteplads og mødte i 1/8-finalen de evige hjemlige ærkerivaler Telekom Veszprém, der fjernede al spænding med en udesejr på 36-23, fulgt af en gevinst hjemme på 38-33.

Der var større jævnbyrdighed om det ungarske mesterskab, hvor Telekom Veszprém tilbageerobrede titlen ved at vinde den tredje og afgørende finale i Szeged 31-27, bl.a. takket være seks træffere af Rasmus Lauge i hans afskedskamp for klubben.

Pick Szeged sagde med nederlaget farvel til cheftræneren gennem 10 år, Juan Carlos Pastor, der nu er landstræner for Egypten. I Szeged er han afløst af Krisztian Karpati, der kommer fra klubbens ungdomsafdeling og kun skal virke i denne sæson, idet den svenske duo Michael Apelgren og Jonas Källman allerede er engageret for 2024-2025. Dermed vender Jonas Källman tilbage til klubben, hvor han har legendestatus efter en fornem karriere som spiller og har fået opkaldt en sektion i Szeged Arena efter sig. 42-årige Jonas Källman spiller i denne sæson for Benfica, mens Michael Apelgren, 39, står i spidsen for Sävehof.

Den aktuelle Szeged-trup tæller kun seks ungarere, anført af den rutinerede målmand Roland Mikler, den skudstærke venstre back Richard Bodo og den bomstærke streg Bence Banhidi. Andre profiler er den portugisiske playmaker Miguel Martin, den slovenske playmaker Dean Bombac, den spanske højre back Imanol Garciandia, den østrigske venstre fløj Sebastian Frimmel og den slovenske højre fløj Mario Sostaric.

Ved VM i januar 2023 var Pick Szeged repræsenteret af hele 10 spillere: Roland Mikler, Richard Bodo, Zoltan Szita, Bence Banhidi og Miklos Rosta hos Ungarn, Dean Bombac og Borut Mackovsek hos Slovenien, Alexander Blonz hos Norge, Miguel Martins hos Portugal og Bogdan Radivojevic hos Serbien.

Szeged ligger i det sydøstlige Ungarn, kun 15 km fra grænsen til Serbien. Med 165.000 indbyggere er Szeged landets tredjestørste by (efter Budapest og Debrecen), og byen minder faktisk på flere fronter om Aalborg – bl.a. med domkirke, lufthavn og et godt håndboldhold!

Pick Szeged råder over en imponerende hjemmebane, Szeged Arena, det blev bygget med henblik på EM-slutrunden i januar 2022, hvor Ungarn var vært sammen med Slovakiet.

Håndbold i verdensklasse