pokal header web

THW Kiel

Klubnavn: THW Kiel (Turnverein Hasse-Winterbek Kiel)

Hjemby: Kiel

Land: Tyskland

Stiftet: Klubben stiftet 1904 – håndbold-afdeling oprettet i 1923.

Hjemmebane: Wunderino Arena Kiel.

Kapacitet: 10.250.

Titler: 23 tyske mesterskaber, 12 pokalmesterskaber, 13 x vinder af Super Cup, Vinder af Champions League: 2007, 2010, 2012 og 2020. 4 x vinder af EHF Cup.

Tilgange til sæson 2023/2024: Vincent Gerard, målmand, fra Saint-Raphael Var Handball (Frankrig),  Elias Ellefsen a Skipagøtu, venstre back/playmaker, fra IK Sävehof (Sverige), Eduardo Gurbindo, højre back, fra Dinamo Bucuresti,  og Magnus Bierfreund, målmand, fra egne rækker. Fra 12. september 2023: Samir Bellahcene, fransk målmand, fra US Dunkerque.

Afgange til sæson 2023/2024: Niklas Landin, målmand, til Aalborg Håndbold, Sander Sagosen, venstre back, til Kolstad, Miha Zarabec, playmaker,  til Orlen Wisla Plock. Yannick Fraatz, højre fløj, retur til Bergischer.

Cheftræner: Filip Jicha.

Ass. træner: Christian Sprenger.

THW Kiel gav kun sig selv fem procents chance for at kvalificere sig til TruckScout EHF Final4 i Köln efter nederlaget på 39-30 til Montpellier i det første kvartfinaleopgør. På en magisk aften i Wunderino Arena i Kiel og med en fantastisk stemning lykkedes det at vinde returkampen med 10 mål – 31-21. Samlet sejr på 61-60, og de zebrastribede er dermed klar til at deltage ved Final4 for niende gang – heraf i finalen otte gange, nederlag i 2000, 2008, 2009 og 2014. Triumfer i 2007, 2010, 2012 og 2020.

Kendsgerningen er, at Filip Jichas tropper ikke har præsteret på toppen – set over hele sæsonen. Det tyske mesterskab er uden for rækkevidde. Det er samme en direkte plads i næste sæsons Champions League. Holdet er i øjeblikket på fjerdepladsen i Bundesligaen og yderligere avancement synes ikke realistisk.

Aalborg Håndbolds Champions League-regnskab med THW Kiel viser 10 indbyrdes opgør i gruppespillet siden sæsonen 17-18, og de to hold har været i indledende pulje sammen de seneste fire sæsoner. Nordjydernes første sejr over THW Kiel løb på 35-33 i sæsonen 2021-2022 på hjemmebane i Aalborg. I sæsonen 2022-2023 fik Stefan Madsens tropper for første gang point med hjem fra Kiel med uafgjort 36-36. Resultaterne i de to opgør i denne sæson er i Aalborgs favør – med storsejren på 27-18 i Kiel (Kiels største nederlag nogensinde på hjemmebane i europæisk håndbold). Det andet opgør i denne sæson sluttede uafgjort.

THW Kiels sæson i Bundesligaen tegner til at blive den dårligste i mange år – med rekordmange minus-point, som man regner meget ud fra i den tyske turnering. I skrivende stund har holdet Magnus Landin og Skipagøtu ude med skader, men de ventes begge tilbage inden for få uger.

THW Kiel vendte ellers tilbage på håndboldtronen i tysk herrehåndbold sidste sæson, efter at de en enkelt sæson måtte nøjes med andenpladsen efter SG Magdeburg. Niklas Landin og Sander Sagosen var stærkt medvirkende til, at de sluttede deres sidste sæson i den mest vindende tyske klub (23 mesterskaber) med at hæve trofæet.

THW Kiel var uden tyske mesterskaber 2015-2020 – en meget hård periode for klubben, men med undtagelse af 2022, er skuden vendt med mesterskaber i 2020, 2021 og nu 2023.

THW Kiel, der tidligere har vundet Champions League fire gange (2007, 2010, 2012 og 2020), røg ud af turneringen i kvartfinalen sidste sæson, da de tabte til Paris Saint-Germain.

Ud over Niklas Landin og Sander Sagosen sagde THW Kiel op til denne sæson farvel til den fodrappe slovenske playmaker Miha Zarabec, der er skiftet til Orlen Wisla Plock i Polen.  Desuden er højre fløjen Yannick Fraatz, der blev hentet ind sidste sæson, da andetvalget på fløjen, Sven Ehrig, blev skadet , vendt tilbage til Bergischer i Bundesligaen.

THW Kiel har haft udfordringer på målmandsposten i år 1 efter Niklas Landin. Den franske landsholdskeeper, Vincent Gerard, blev hentet ind, men blev hurtigt skadet og er aldrig kommet i kamp for tyskerne. I februar blev hans kontrakt ophævet, og han har indstillet karrieren.

Ind kom en anden franskmand som makker med tjekken Tomas Mrkva i målet, nemlig Samir Bellahcene, 29 år, 191 cm og 120 kilo. I den afgørende CL-kamp mod Montpellier var det netop Mrkva, der med mange redninger i slutningen af kampen var afgørende for udfaldet.

Ny på holdet i denne sæson er også det færøske stortalent, Elias Ellefsen a Skipagøtu, der er i tre sæsoner har spillet for IK Sävehof i Sverige. Han blev bl.a. topscorer ved U 21 VM og er stjernen på det færøske landshold.

I begyndelsen af august sikrede THW Kiel sig forstærkning på højre back i form af den rutinerede spanske landsholdsspiller, Eduardo Gurbindo, der blev løst fra sin kontrakt med Dinamo Bucuresti i Rumænien. Gurbindo spillede i Barcelona 2012-2016, derefter fem sæsoner i HBC Nantes, inden han i 2021 skiftede til Rumænien. Kontrakten med Gurbindo gælder kun for denne sæson. Han skifter til sommer til Besiktas i Tyrkiet.

THW Kiel har nemlig allerede sikret sig tilgang på højre back fra 2024 med Emil Madsen fra GOG. Han ventes til den tid at skulle erstatte 37-årige Steffen Weinhold og er blevet udstyret med en kontrakt gældende frem til 2028. Fremtiden på den plads ligger defor hos nordmanden Harald Reinkind og Madsen fra Fyn.

I begyndelsen af august 2023 offentligjorde den tyske storklub, at de har sat navn på ny målmand 2025-2029 – ingen ringere end den spanske landsholdskeeper Gonzalo Péres de Vargas fra FC Barcelona , en af verdens absolut bedste keepere.

Alt i alt råder THW Kiel over et profil-stærkt mandskab med spillere som Domagoj Duvnjak, Harald Reinkind, Patrick Wiencek, Hendrik Pekeler, Niclas Ekberg, Nikola Bilyk, Eric Johansson, Petter Överby, Magnus Landin, Rune Dahmke og Karl Wallinius.

Den tidligere tjekkiske storspiller, Flip Jicha, er i gang med sin fjerde sæson som cheftræner i klubben. Igen med den tidligere højre fløj, Christian Sprenger som assistent. Jicha blev i 2010 kåret som verdens bedste håndboldspiller. Han har netop forlænget sin kontrakt med klubben, så den gælder frem til sommeren 2026.

I sommeren 2019 satte den tidligere spiller i klubben, østrigeren Viktor Szilagyi, (af ungarsk afstamning), sig i direktørstolen i THW Kiel – sammen med Sabine Holdorf-Schust. Med 166 landskampe for Østrig og 14 år i tyske topklubber som Gummersbach, TUSEM Essen, THW Kiel og SG Flensburg-Handewitt bragte Szilagyi stor sportslig erfaring ind samtidig med økonomisk indsigt og stor personlighed.

Viktor Szilagyi nøjedes ikke med at sætte sig i direktørstolen. Han har også fast plads på bænken i kampene sammen med træner-duoen, Filip Jicha og Christian Sprenger.

Håndbold i verdensklasse