MicrosoftTeams-image (3)

Telekom Veszprém HC

Hjemby: Veszprém.
Land: Ungarn.
Hjemmebane: Veszprém Arena.
Kapacitet: 5.096.
Stiftet i: 1977.
Titler: 26 x ungarsk mester, 29 x ungarsk pokalvinder, 2 x vinder af European Cupwinners Cup, 4 x vinder af SEHA League (sydøsteuropæisk liga).


Cheftræner: Momir Ilic.
Assistenttræner: Peter Gulyas.


Afgang denne sæson: Nikolaj Markussen, venstre back, til TTH Holstebro. Kent-Robin Tønnesen, højre back, til Pick Szeged. Vuko Borozan, venstre back, til Al-Arabi Sports Club, Qatar. Daniil Shishkarev, højre fløj, til Chekhovskie. Rogerio Moraes, streg, til Benfica. Mark Bodor, venstre back,  til Grundfos Tatabanya.


Tilgang denne sæson: Boris Dörnyei, højre fløj, fra egen ungdomsafdeling. Peter Lukacs, playmaker, fra egen ungdomsafdeling, Zoran Ilic, højre back, fra egen ungdomsafdeling. Adrian Sipos, streg, fra Grundfos Tatabanya.

Både de historiske bedrifter af Telekom Veszprém og niveauet i den aktuelle trup indgyder respekt.

Den ungarske storklub deltager i Champions League for 21. sæson i træk og har med fire andenpladser sat et solidt aftryk. Telekom Veszprém tabte finalen til Magdeburg i 2002, til Barca i 2015 og til Vive Kielce i 2016, mens Vardar tog stikket hjem i 2019.

Denne sæsons 20-mands trup tæller spillere fra 10 nationer, og kvaliteten illustreres af, at klubben ved EM i januar 2022 var repræsenteret af ni spillere:

To ungarere, playmakeren Mate Lekai og venstre backen Patrik Ligetvari.

To spaniere, målmanden Rodrigo Corrales Rodal og højre backen Jorge Magueda.

To slovenere, stregen Blaz Blagotinsek og højre fløjen Casper Marguc.

En franskmand, playmakeren Kentin Mahe.

En serber, målmanden Vladimir Cupara.

En dansker, venstre backen/playmakeren Rasmus Lauge.

Og så blev EM endda afviklet uden Telekom Veszpréms topscorer i denne sæsons Champions League, den 35-årige serbiske venstre back Petar Nenadic, der sad ude med en lårskade – og kort efter meddelte, at han stopper på landsholdet. Petar Nenadic har været vidt omkring i sin fornemme karriere og optrådte 2010-2012 i den danske liga for TTH Holstebro.

Endnu en profil hos Telekom Veszprém er klubbens eneste ikke-europæer, den egyptiske højre back Yahia Omar, der bl.a. har vist flaget ved VM i 2019 og 2021.

I Champions League nåede Telekom Veszprém senest Final4 i 2020 med en fjerdeplads som facit. I 2021 blev kvartfinalen mod Nantes endestation, og da det ungarske mesterskab siden glippede i duellen mod ærkerivalen Pick Szeged, tog den ambitiøse ledelse konsekvensen og fyrede den ellers succesrige spanske cheftræner David Davis.

I stedet blev klubbens tidligere spillerikon, serberen Momir Ilic, forfremmet som cheftræner, efter at han siden afslutningen på sin aktive karriere i 2019 havde haft ansvaret for U21- og andetholdet.

Samtidig lancerede Telekom Veszprém en 3-års plan, hvor nøglepunkterne for den første sæson (den nuværende) er en forbedret teamspirit, igangsætning af generationsskifte med fokus på egne talenter, tilbageerobring af det ungarske mesterskab samt det bedst mulige resultat i Champions League.

I gruppespillet i Champions League sluttede Telekom Veszprém på fjerdepladsen i den jævnbyrdige gruppe B og mødte i 1/8-finalen Vardar, der med David Davis ved trænerroret blev besejret hele 30-22 i det første opgør i Nordmakedonien, hvor den svenske streg Andreas Nilsson brillerede som topscorer med otte træffere. Returkampen i Ungarn var reelt uden spænding for det samlede udfald og sluttede 31-31, efter at Telekom Veszprém havde ført 18-13 ved pausen.

Rasmus Lauge, der i denne sæson har overtaget anførerbindet i Telekom Veszprém, kom ikke på banen i de to kampe mod Vardar på grund af den lyskeskade, han pådrog sig under opvarmningen til Danmarks kamp i Golden League mod Frankrig 20. marts.

Siden har Rasmus Lauge igen været i aktion og bidraget til, at Telekom Veszprém med kort mellemrum vandt to vigtige kampe mod Pick Szeged, først 22/4 med 30-27 i semifinalen i pokalturneringen (efterfulgt af en finalesejr på hele 42-19 over bysbørnene Fejer BAL). 30/4 fulgte Telekom Veszprém succesen op i ligaens absolutte topkamp ved at besejre Pick Szeged 29-27 på udebane i en gyser, hvor Rasmus Lauge scorede fem gange, kun overgået af seksmålsskytten Omar Yahia. Triumfen kunne i høj grad tilskrives Vladimir Cupara, der bl.a. reddede fire straffekast.

Fredag 6/5 vandt Telekom Veszprém på hjemmebane 34-28 over Budakalasz, og

torsdag 12/5 tabte vi 29-36 i Veszprém i den første Champions League-kvartfinale, hvorefter Telekom Veszprém lørdag 14/5 besejrede Dabas 44-29 i en ligakamp, hvor klubben sparede en række nøglespillere med henblik på CL-returkampen mod osonsdag 18. maj kl. 18.45 i Sparekassen Danmark Arena.

Det bliver tredje gang, vi krydser klinger med Telekom Veszprém i Champions League, og foreløbig er regnskabet helt lige med to sejre til hver side. I november 2017 tabte vi 24-30 i Ungarn og vandt 29-26 i Aalborg, mens konfrontationerne i november 2020 bød på to udesejre, idet Telekom Veszprém besejrede os 33-27 i Aalborg, hvorefter vi rejste til Ungarn og vandt 32-30.

Det sportslige ansvar hos Telekom Veszprém ligger i høj grad hos håndboldikonet Laszlo Nagy, der i sin flotte aktive karriere bl.a. vandt Champions League med Barcelona i 2005 og 2011. Han satte punktum med syv sæsoner i Telekom Veszprém, hvorefter han i sommeren 2019 skiftede rolle til sportsdirektør.

Byen Veszprém tæller 60.000 indbyggere og ligger i det vestlige Ungarn – tæt på Balaton-søen, små 100 km fra Budapest.

Håndbold i verdensklasse