pokal header web

Paris Saint-Germain

Klubnavn: Paris Saint-Germain Handball.

Hjemby: Paris

Land: Frankrig

Stiftet: I 1941 som Patriotes d’Asnieres – i 2012 blev det Paris Saint-Germain Handball.

Hjemmebane: Stade Pierre de Goubertin

Kapacitet: 4.272.

Titler: 10 x fransk mester siden 2012 – det kiksede i 2013-2014, da Dunkerque vandt. 6 x pokalmester og 4 x Super Cup-vindere.

Cheftræner: Raul Gonzalez (Spanien). Ass. træner: Jota Gonzalez (Spanien).

Tilgange til sæson 2023-2024:  Kent Robin Tønnesen, højre back, fra Pick Szeged, Jacob Holm, playmaker, fra Füchse Berlin, Ruben Marchan, streg, fra HBC Nantes, og Leo Plantin, venstre fløj, fra egne rækker.

Afgange til sæson 2023-2024:  Dainis Kristopans, højre back, til MT Melsungen, og Henrik Toft Hansen, streg, til Mors-Thy Håndbold.  Petar Nenadic, venstre back, der i marts 2023 afløste en langtidsskadet Nikola Karabatic i resten af sæsonen – til Al Khaleej i Saudi Arabien fra 26. september 2023 og to år frem.

Mægtige Paris Saint-Germain, anført af den tilbagevendte veteran, 39-årige Nikola Karabatic, forsøger igen: At vinde Champions League. Holdet har i de seneste 10-12 år været i toppen af europæisk håndbold, men det er endnu ikke lykkedes at vinde turneringen. Det nærmeste er en andenplads i sæsonen 2016-2017.

Og hvilken historisk sæson, der er lagt op til for holdet fra den franske hovedstad: Legenden Nikola Karabatics sidste sæson efter en fantastisk karriere – 22 år på topplan. Han fylder 40 år 11. april 2024: 3 x OL-guld, 4 x VM-guld, 3 x EM-guld, 3 x CL-vinder, tre gange verdens bedste (2007, 2014 og 2016) – foruden en række nationale mesterskaber.

Efter denne sæson er det slut, og mon ikke han ønsker at slutte med at hjemføre Champions League-trofæet til Paris-klubben for første gang, ligesom deltagelse ved OL i Paris i sommeren 2024 vil være den perfekte afslutning på karrieren.

Nu møder Karabatic og co. Aalborg Håndbold igen, og det er stjerneholdet fra Paris, der har revanche til gode mod Mikkel Hansen og co. fra Nordens Paris. Nordjyderne vandt nemlig det seneste møde, semifinalen i Champions League, ved Final4 i Köln i sæsonen 2020-2021.

Det er Mikkel Hansens første møde med de tidligere holdkammerater fra Paris siden skiftet til Aalborg Håndbold i sommeren 2022.

Det franske hold har op til denne sæson sagt farvel til stregspilleren Henrik Toft Hansen, der er  vendt hjem til Mors-Thy Håndbold. Til gengæld er der gensyn med to tidligere Aalborg Håndbold-målmænd: Jannick Green og svenskeren Andreas Palicka. Green, der spillede i AaB Håndbold/Aalborg Håndbold 2008-2011, mens 37-årige Palicka vogtede målet i Aalborg i sæsonen 2015-2016. Både Jannick Green og Andreas Palicka har inden denne sæsons begyndelse forlænget deres kontrakter med klubben til sommeren 2025.

Ud over Henrik Toft Hansen har franskmændene op til denne sæson sagt farvel til den store højre back, Dainis Kristopans, der er skiftet til MT Melsungen i Bundesligaen. Desuden er håndbold-nomaden, serbiske Petar Nenadic, draget videre til Al Khaleej i Saudi Arabien, efter at være blevet tilknyttet holdet i marts 2023 for at erstatte den dengang langtidsskadede Nikola Karabatic.

Jannick Green har fået ny dansk holdkammerat i Paris, nemlig playmakeren Jacob Holm, der er kommet fra Füchse Berlin. Ny er desuden nordmanden Kent Robin Tønnesen, højre back, der kommer fra ungarske Pick Szeged. Desuden er stregspilleren Ruben Marchan kommet fra HBC Nantes og venstre fløjen Leo Plantin fra egne rækker.

Det angrebsmæssige omdrejningspunkt og temposætteren på holdet er hollænderen Luc Steins. Lille, kun 1,72 m, men af stor betydning for holdet. Det var en skade hos Nikola  Karabatic, der i november 2020 tvang klubben til at søge en erstatning. Det blev den 27-årige Luc Steins, som hidtil var gået under radaren i de fleste topklubber, primært på grund af  sin beskedne størrelse. Til gengæld er han lynhurtig på fødderne, gennembrudsstærk, læser spillet godt og meget dygtig til at sætte sine backs op.

Han begyndte karrieren hjemme i hollandske Limburg, men via de franske klubber Massy Essonne, Tremblay og Toulouse blev han udset til at løse Paris’ angrebsproblemer. Han har ikke blot løst problemerne, men sat så meget tempo i holdets angrebsspil, at han har været en styrkelse af holdet. Hans tilstedeværelse har betydet, at holdet har spillet bedre og hurtigere angrebsspil.

Han kom i første omgang til Paris på en låne-aftale, men den er siden skiftet ud med en kontrakt for de kommende sæsoner.

Ud over de allerede nævnte spillere tæller holdet profiler som skarpskytten Elohim Prandi, fløjspillerne Keita, Solé, Balanguer og Grebille og de to stærke stregspillere, Kamil Sypszak og Luka Karabatic.

I 2012 tog ejerne af fodboldklubben Paris SG håndbolden ind under sine vinger med Qatar-milliardæren Nasser Al-Khelaifi som præsident. Klubben har i mange år haft et af de største spiller-budgetter i europæisk herrehåndbold.

Spanieren Raul Gonzalez overtog trænerjobbet i klubben i 2018 og har på sin rolige facon fastholdt klubbens placering i fransk klubhåndbold, mens det heller ikke for ham er lykkedes at skabe succes i Champions League.

Det er nu den tidligere franske landsholdsmålmand og THW Kiel-spiller, Thierry Ohmeyer, der styrer det sportslige set up i Paris-klubben og har råderetten over det store budget, som rigmændene fra Qatar udstikker.  Ved sin side har Ohmeyer en anden tidligere topspiller, Daniel Narcisse, der fungerer som sportslig koordinator.  

Paris-holdet har allerede sikret sig en vigtig underskrift gældende fra sæsonen 2024-2025, nemlig den egyptiske højre back Yahia Omar, der skifter fra Veszprem.

Håndbold i verdensklasse